Tuore tutkimus osoittaa, että typenoksidipäästöt lisääntyvät, kun kuparintuotanto ja kaivokselta siirretyn materiaalin määrä kasvavat.
Kupari on keskeinen raaka-aine vihreässä siirtymässä, mutta sen louhinnalla on vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.
Environmental Research Letters -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin 14 avolouhoksessa toimivan kuparikaivoksen typen oksidien (NOₓ) päästöjä. Kaivokset sijaitsevat esimerkiksi Yhdysvalloissa, Chilessä, Perussa, Meksikossa ja Sambiassa. Tutkittujen kaivosten typenoksidipäästöt ovat pääosin peräisin kaivosalueilla liikkuvista dieselkäyttöisistä ajoneuvoista.
Tutkimuksessa käytettiin eurooppalaisen Sentinel-5P-satelliitin kyydissä olevan TROPOMI-mittalaiteen tuottamia typpidioksidihavaintoja. Typpidioksidi (NO₂) on ilmansaaste, jota syntyy pääasiassa palamisprosesseissa ja voi suurina pitoisuuksina heikentää ilmanlaatua muun muassa kaivosten lähistöllä.

Satelliittihavainnot tarjoavat riippumatonta ja ajantasaista tietoa kaivosteollisuuden ympäristövaikutuksista, ja ne voivat täydentää nykyistä, kaivosalan yritysten omiin ilmoituksiin perustuvaa kestävyysraportointia.
Tutkimus toteutettiin Ilmatieteen laitoksen avaruus- ja kaukokartoituskeskuksessa yhteistyössä Vaasan yliopiston ja kaivoskonsultointiyritys Rovjok Oy:n kanssa.
Lisätietoja: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutinen/3ji5gK9a7L154mag8xHVDm